Nytt hemmaRenovering

Renovera huset med ett klimatsmart tänk 

Det går faktiskt att ha ett hållbart och klimatsmart tänk för allt, som badrum renovering. Bland annat renovering.  Allt fler människor har blivit mer måna om att göra det de kan för miljön och välja produkter och material som är bättre för oss alla i det långa loppet.  Men det här med att välja det som är bäst för miljön kan vara svårt, särskilt för den som inte är insatt inom ämnet.  Därför kommer du i detta inlägg få veta lite mer om hur du kan gå tillväga för att renovera ditt huset med ett klimatsmart tänk. 

Restaurera och uppdatera 

Till att börja med ska du gå igenom ditt hus och se över vad du kan åtgärda utan att behöva byta ut det eller renovera om helt och hållet. Många gånger krävs det inte speciellt mycket för att du ska fräscha upp i ditt hem. Det kan till exempel räcka med att slipa eller måla. På internet och i böcker kan du få massor med bra tips på hur du kan restaurera istället för att renovera. Försök att se potentialen i ditt hus och tänk efter vad du har möjlighet till att uppdatera. Ibland kan man behöva renovera, till exempel om något är helt trasigt eller ruttet. Men i många fall kan du fräscha upp ditt hem med enkla medel. När du restaurerar istället för att renovera behöver du inte byta ut lika mycket av ditt hem  vilket är bättre för miljön. 

Miljövänliga produkter 

Nästa steg för att renovera huset på ett mer hållbart sätt är att välja bort material och produkter som är skadliga för miljön. Det bästa du kan göra för att säkerställa att det du använder i samband med din renovering är miljövänligt, är att läsa på om produkterna. Kolla gärna efter olika miljöcertifieringar när du ska köpa produkter. Några exempel på miljömärkningar är FSC, Bra Miljöval och Svanen. Om du ska renovera och behöver ny isolering till huset ska du välja naturfiber. Sist men inte minst ska du tänka en extra gång när du köper nya vitvaror. Välj vitvaror  med låg energiförbrukning eller låg vattenförbrukning om du vill att dina nya vitvaror ska vara snällare mot miljön. 

Återvinn på rätt sätt 

När vi renoverar blir det en hel del avfall. Det är viktigt att du tar hand om avfallet och återvinner det på rätt sätt.  Det finns regelverk du kan följa för att säkerställa att du återvinner överblivet material och avfall på  det mest miljövänliga sättet. 

Material 

Sist men inte minst ska du välja lokalt material när  du införskaffar din nya inredning. Det många inte tänker på är att vi tillverkar många material och produkter i Sverige. Det finns till exempel både trä och stenmaterial som är tillverkade i Sverige som du kan använda när du ska renovera. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.